Rajahtaa – Καβάλα 02.10.10

RAJAHTAA

Στις 02.10.10 έγινε η παρουσίαση του ντέμο των Rajahtaa από Καβάλα.

Παρακάτω η συνέντευξη με μέλος της μπάντας…

Γειά χαρά από τον 105FM

RAJAHTAA KAVALAR. Χαίρεται

Κάποια πράγματα για τους RΑJAHTAA…

R. Η αγάπη και η υπέρμετρη ενασχόληση μας με τη σκανδιναβική punk/hc σκηνή του ’80 μας οδήγησε στη δημιουργία αυτού του σχήματος σαν φόρο τιμής στη Φινλανδική κυρίως σκηνή της δεκαετίας του ’80. Βέβαια και η ζωή μας ήταν ανάλογη εξού και το punk/hc που εκφράζει εν ολίγης με οργή μια αντισυμβατικότητα στον κονφορμιστικό βούρκο της τυφλής επανάληψης, του συστημικού αδιεξόδου και της ανυπαρξίας προσωπικοτήτων.

Πώς θα χαρακτηρίζατε τo είδος μουσικής που παίζετε;

R. Καμία μουσική δεν χαρακτηρίζεται από μόνη της με όλα τα παραπάνω, απλά το punk δημιουργήθηκε με την ανάγκη της έκφρασης των παραπάνω και είναι απλά στο χέρι του καθενός αν θα το διατηρήσει, θα το ενισχύσει ή θα το σπιλώσει.

Τι σημαίνει το όνομα σας στα φινλανδικά;

R. Εκρύγνομαι ή κάτι που εκρύγνεται ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων… παρμένο από ένα δίσκο των Φιλανδών RATTUS – «We rajahtaa».

Το ύφος και οι στίχοι των RAJAHTAA;

R. Οι Rajahtaa μιλούν για την ανάδειξη της κάθε προσωπικότητας μέσα από τη διαφορετικότητα, την καθημερινή σύγκρουση -εσωτερική και εξωτερική, νοητή ή χειρωπιαστή. Οποιαδήποτε κίνηση ή έκφρασή μας υφίσταται μόνο μέσα στα πλαίσια που επιλέγουμε μόνοι μας και φυσικά μακριά από συμβατικά μέσα αφού χάνεται η αμεσότητα. Μια απώλεια που οδήγησε στη δημιουργία δυσκολοχώνευτων ακόρντων πολλών γενεών και διαφορετικών μουσικών υφών στην κοινωνία της απρόσωπης ύπαρξης. Διαφορετικότητα μόνο σαν μέσο, διότι οι ανάγκες είναι πανανθρώπινες και ίδιες είτε εκφράζεσαι με blues στη Ν. Ορλεάνη τη δεκαετία του ’30, είτε μυρίζεις λουλούδια στο Woodstock το ’60, είτε φουμάρεις κρακ στα ghetto της Ν. Υόρκης το ’80 με τη ραπ κουλτούρα, είτε συχαμένος από την αποξένωση των πόλεων, γεννάς στίχους σαν τη «τσιμεντένια βαβυλώνα» που είναι και ο τίτλος της εκπομπής σου. Μιλώντας για το punk/hc μιλάμε για μια πιο βίαιη έκφραση και με ανάλογο τρόπο ζωής. Το μποϊκοτάζ, το σαμποτάζ και η άμεση δράση είναι χαρακτηριστικά του «δυσαρμονικού» -ας το πούμε έτσι- ήχου. Ίσως να  γενικολογώ τόση ώρα αλλά θέλω να αναφερθεί το τελευταίο σαν προσωπική άποψη, ότι εσκεμένα δεν αναφέρομαι αναλυτικά στην punk κουλτούρα αφού θεωρώ ότι οι 1002 διαχωρισμοί, υποδιαχωρισμοί και ομαδοποιήσεις έχουν καταλήξει τον άνθρωπο να ξεχάσει τα ένστικτά του και να αποκλίνει από τις πραγματικές του ανάγκες. Τέλος πάντων με τα πολλά λόγια. Μποϊκοτάζ στο σύστημα, σεβασμό στην πλάση και πόλεμο στην ανθρώπινη μικρότητα!

Η μπάντα τώρα;

Αυτή τη στιγμή το σχήμα βρίσκεται στον πάγο μιας και κατά το ήμισυ των μελών του σπουδάζει σε ανώτατες σχολές της κοινωνικής ραδιουργίας…

Τι έχετε κυκλοφορήσει μέχρι στιγμής;

R. Οι Rajahtaa έχουν ηχογραφήσει 1 demo το 2005 με 4 κομμάτια και 6 διασκευές, μία συμμετοχή με ένα τραγούδι ένα χρόνο μετά σε μια CD benefit συλλογή στην DIY collectiva Street Attack και άλλο ένα τραγούδι (ηχογράφηση 2008) για την επικείμενη βυνιλιοσυλλογή υπέρ των κρατουμένων.

Τρόποι επικοινωνίας;

R. Μπορεί ο καθένας να τσιμπήσει τα κομμάτια αυτά από τη διεύθυνση http://www.myspace.com/rajahtaa που είναι και ο μόνος λόγος δημιουργίας της σελίδας αυτής. Για οτιδήποτε άλλο ή χειροπιαστές κυκλοφορίες επικοινωνία στη διέυθυνση  Τ.Κ. 1456/65110 – Καβάλα.

Advertisements

About tsimenteniavavulwna

Η Τσιμεντένια Βαβυλώνα αποτελεί μιά μουσική/θεματική εκπομπή που λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα του ελεύθερου και αυτοοργανωμένου 105FM Μυτιλήνης. punx undead
Gallery | This entry was posted in Χωρίς κατηγορία. Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s