Αντίστροφη Μέτρηση – Πάτρα 25.03.12

Στις 25.03.12 έγινε η παρουσίαση του Vol#1 από τους Αντίστροφη Μέτρηση.

Παρακάτω η συνέντευξη από τη μπάντα από την Πάτρα:

Γεια χαρά από τον 105fm!

Α.Μ: Γεια χαρά και από εμάς παιδιά, και σας ευχαριστούμε για την πρόσκληση.

Κάποιες πρώτες πληροφορίες για τη μπάντα και τους σκοπούς της…

Α.Μ: Η Αντίστροφη Μέτρηση ξεκίνησε τα μέσα του 2006 σε Πάτρα και Αγρίνιο. Ουσιαστικά ήταν η μετεξέλιξη μιας άλλης μπάντας «Punkerfly» που είχε ξεκινήσει το 2002 και η τελική της σύνθεση ήταν και η ίδια με την αρχική της Αντίστροφης Μέτρησης, δηλαδή Κώστας: τύμπανα (drummer των Αμόκ), Ανδρέας: κιθάρα, φωνή και Μάκης: μπάσο, φωνή. Από τα μέσα του 2007 ο Κώστας συνεχίζει πλέον μόνο στους Αμόκ και η μπάντα παίρνει και την τελική της σύνθεση που ισχύει μέχρι και σήμερα, με σημείο αναφοράς πλέον μόνο την Πάτρα. Δηλαδή, γίνεται μια εσωτερική ανακατάταξη πηγαίνοντας ο Ανδρέας στα τύμπανα, ο Μάκης συνεχίζει στο μπάσο και έρχεται στην μπάντα ο Κώστας στην θέση της κιθάρας. Οι φωνές παραμένουν ίδιες. Δύο από τα μέλη της μπάντας συμμετέχουν και σε άλλα μουσικά εγχειρήματα, ο Μάκης από το 2010 παίζει μπάσο και στα Μαύρα Πρόβατα και ο Ανδρέας από το 2011 παίζει μπάσο και στα Ραδιενεργά Κατάλοιπα.

Τι σημαίνει το όνομά σας, από που προήλθε;

Α.Μ: Το όνομα μας προήλθε μέσα από τους στίχους του ομότιτλου τραγουδιού μας που αναφέρει:

 Για αυτούς που τα πάντα από τα χέρια τους περνούν
Για αυτούς που οι πλάτες είναι δρόμοι να διαβούν
Για αυτούς που το χρήμα είναι ο τρόπος για να ζουν
Οι δείκτες στα ρολόγια τους ανάποδα γυρνούν
 Είναι η αντίστροφη μέτρηση , η αντίστροφη μέτρηση
Οι δείκτες στα ρολόγια τους ανάποδα γυρνούν

Ποιά στάση κρατάτε ως μπάντα; Έχετε κάποια πολιτική στάση-θέση;

Α.Μ: Η Αντίστροφη Μέτρηση είναι μια μουσική ομάδα. Δημιουργήθηκε επειδή έχουμε την ανάγκη για επικοινωνία και χρησιμοποιώντας τη μουσική ως μέσο επικοινωνίας, προσπαθούμε να μοιραστούμε τις ιδέες μας με όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους. Πέρα από την λογική του κέρδους και πέρα από το κάθε τι που μετατρέπει την τέχνη σε εμπόρευμα.  Δεν αποδεχόμαστε τους όρους “καλλιτέχνες” και “κοινό”, ούτε και την οποιαδήποτε πελατειακή σχέση που μπορεί να υπάρξει. Εναντιωνόμαστε έμπρακτα στην κυρίαρχη λογική της πληρωμένης διασκέδασης.  Στεκόμαστε έξω από δισκογραφικές εταιρείες και μουσικές βιομηχανίες που στηρίζουν μια εξουσιαστική και εμπορευματική λογική, αλλά ταυτόχρονα σαμποτάρουμε και την λογική του “ότι παράγεται είναι και εμπορεύσιμο”.  Δεν θέλουμε με κανένα τρόπο η έκφραση μας να εκμεταλλευτεί και για αυτό δεν επιλέγουμε τον ετοιματζίδικο και εύκολο δρόμο που είναι γεμάτος ειδικούς να μας καθοδηγούν. Αλλά τον γεμάτο δυσκολίες δρόμο, που όμως μέσα από την συντροφικότητα και την συνεργατικότητα καταφέρνουμε και κάνουμε βήματα μπροστά. Δεν επιθυμούμε η εκφρασή μας να χρησιμοποιηθεί με οποιοδήποτε τρόπο σε χώρους  που λειτουργούν με βάση το κέρδος, είτε αυτοί είναι χώροι καθημερινής αλλοτρίωσης (μαγαζιά) είτε εμπορικοί ραδιοσταθμοί … Στεκόμαστε ενάντια σε κάθε τι, το οποίο θεωρεί ότι η μουσική μπορεί να αποστασιοποιηθεί από θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή μας ζωή, να έχει δηλαδή καθαρά απολίτικο χαρακτήρα. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή ιεραρχικής δομής, εξουσίας και εκμετάλλευσης, όπου η επικοινωνία διαμεσολαβείται και η έκφραση αιχμαλωτίζεται. Έτσι ενεργούμε με αντιιεραρχικά κριτήρια και κινούμαστε στην αντιεμπορευματική λογική για την στήριξη της αυτοοργάνωσης. Επιλέγουμε την αδιαμεσολάβητη επικοινωνία, με αφίσες σε τοίχους, με πανό σε δρόμους, από στόμα σε στόμα και αυτί σε αυτί, από χέρι σε χέρι….

Στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Γιατί, σκοπός μας είναι η αυτοοργάνωση των αναγκών μας και η προσπάθεια μας για ενδυνάμωση χώρων επικοινωνίας, έκφρασης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας, για να κάνουμε ένα βήμα πιο κοντά στην απελευθέρωση της έκφρασης.  Χώρους όπου οι σκέψεις και οι δράσεις μας θα είναι καθαρά επιλογές μας.

 Κάποιο σχόλιο για την πολιτική/κοινωνκή κατάντια της χώρας… Μέχρι πού μπορεί να φτάσει αυτή η κατάσταση, πώς μπορούμε να αντισταθούμε;

Α.Μ: Όσο ο καπιταλισμός προσπαθεί να εδραιωθεί και να επιβληθεί σε κάθε πτυχή της ζωής μας… όσο συνεχίζεται η καταπίεση από άνθρωπο σε άνθρωπο και όχι μόνο… όσο η καθημερινότητα, μας στρέφει σε αποπροσανατολισμένες κινήσεις… όσο ο φόβος, μας κλείνει στον εαυτό μας και μας στρέφει ενάντια στον κοινωνικό περίγυρο, γεννώντας μόνο αισθήματα ανταγωνισμού και επιβίωσης του ενός πάντα εις βάρους του άλλου… όσο η ανάγκη για τον απεγκλωβισμό από τις κοινωνικές συνθήκες στρέφει τον άνθρωπο σε κούφιες ιδέες όπως εθνική συνείδηση… όσο η καταστολή, είτε έχοντας στόχο το σώμα είτε το μυαλό, προσπαθεί να ακινητοποιήσει ή να αδρανοποιήσει ριζοσπαστικά κομμάτια τα οποία αποτελούν κίνδυνο για το ίδιο το σύστημα… Τόσο οι αντιστάσεις θα πρέπει να πληθαίνουν και να συλλογικοποιούνται σε κάθε κομμάτι της ζωής μας, από τα σχολεία μέχρι τις σχολές, στους χώρους εργασίας, στις γειτονιές, στην καθημερινότητα μας. Ήρθε η στιγμή για γενικευμένες απεργίες διαρκείας (ήδη βλέπουμε να ξεπηδούν σε διάφορους χώρους εργασίας), για καταλήψεις, για συλλογικές αρνήσεις πληρωμών, για μπλοκάρισμα κρατικών μηχανισμών. Ήρθε η στιγμή οι λέξεις αγώνας, αντίσταση, αλληλεγγύη, αυτοοργάνωση, συντροφικότητα, αξιοπρέπεια να πάρουν σάρκα και οστά. Ήρθε η στιγμή να βγούμε στην αντεπίθεση και αυτή θα είναι κοινωνική και ταξική.

Επιρροές που ενδεχομένως έχετε.

Α.Μ: Επιρροές σίγουρα υπάρχουν από την στιγμή που και μόνο ακούμε μουσική. Υπάρχουν πολλές μπάντες που σίγουρα μας έχουν κινήσει το ενδιαφέρον και μάλιστα τον καθένα μας από ξεχωριστά είδη, οπότε δεν θα μπορούσαμε να αναφέρουμε μόνο ορισμένες μπάντες. Έτσι και αλλιώς αντιλαμβανόμαστε την μουσική ως μια μορφή έκφρασης και εξαιτίας αυτού δεν μπορούμε να την κατατάξουμε σε στεγνά όρια τα οποία θα καθορίσουν τις επιρροές μας.

 Οι στίχοι σας πού κυμαίνονται;

Α.Μ: Οι στίχοι προκύπτουν μέσα από προσωπικές ή συλλογικές αναζητήσεις. Σκέψεις, ιδέες και προβληματισμοί που θέλουμε να επικοινωνήσουμε.

Κάποιες πληροφορίες για κάθε τραγούδι ξεχωριστά ή έστω για κάποια που θα θέλατε να μιλήσετε συγκεκριμένα…

Α.Μ: Νομίζουμε ότι δεν έχει σημασία να κάνουμε παραπάνω αναλύσεις στο τι πραγματεύεται το κάθε κομμάτι, από την στιγμή που επιδιώκουμε να μπορούν οι στίχοι να λειτουργούν άμεσα και να στέκονται από μόνοι τους ως μια προσωπική μας θέση. Για αυτό, για να μην σας παραθέσουμε κάποια σημεία από ορισμένα τραγούδια μας, μπορεί ο καθένας να δει τους στίχους είτε μέσα από το βιβλιαράκι από το cd ή ακόμα και μέσα από το blog μας, antistrofimetrisi.blogspot.com .

Για την ηχογράφηση σας κάποια πράγματα;

Α.Μ:  Οι ηχογραφήσεις για το vol#1 έγιναν στο ZeroPoint studio (zeropointstudios.blogspot.com) και στο Υπόγειο studio κατά την διάρκεια Οκτώβρη 2010 μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου 2011. Για τις ηχογραφήσεις μας βοήθησαν η ομάδα πολιτιστικής τρομοκρατίας Porto Patrasso για τον ηχητικό εξοπλισμό και οι J&B (hip hop μπάντα από πάτρα) για μικρόφωνα. Η μίξη και το mastering έγιναν από την Flower in concrete productions.

Τι έχετε κυκλοφορήσει στο παρελθόν;

Α.Μ: Το Μάρτιο του 2007 ηχογραφήσαμε μια πρόβα με 9 τραγούδια την οποία την μοιράσαμε σε 200 αντίτυπα σε διάφορες αυτοοργανωμένες εκδηλώσεις. Η πρόβα αυτή ηχογραφήθηκε με την αρχική σύνθεση της Αντίστροφης Μέτρησης και είχε γίνει στο Αγρίνιο. Τον Απρίλιο του 2008 ηχογραφήσαμε ένα demo, που περιλαμβάνει 5 τραγούδια. Η ηχογράφηση έγινε στον αυτοδιαχειριζόμενο χώρο προκατ_35 (Πάτρα) με την βοήθεια του Αποστόλη (ΣΑΡΔΑΝΑPALM DEATH) και των παιδιών του αυτοδιαχειριζόμενου χώρου Παλιάς Πόλης (Πάτρα) για τα ηχητικά που μας έδωσαν. Το demo μοιράστηκε σε 800 αντίτυπα σε αυτοοργανωμένες συναυλίες και γενικά σε αυτοδιαχειριζόμενους χώρους & καταλήψεις σε (Πάτρα, Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Αγρίνιο, Βόλο, Γιάννενα, Κεφαλονιά, Ναύπακτο, Μυτιλήνη).

Μελλοντικά σχέδια για νέες ηχογραφήσεις και lives;

Α.Μ: Στις 30/0 και 31/3 συμμετέχουμε στο 2ήμερο του Ράδιο Κατάληψη (93,7) και το Porto Patrasso (Πάτρα) και θα παίξουμε και μεις στις 31/3.Όσο αναφορά για νέες ηχογραφήσεις, δεν πιστεύουμε ακόμα αν και ήδη έχουμε ετοιμάσει 6 νέα τραγούδια και υπάρχουν άλλα τόσα και ίσως περισσότερα στα σκαριά. Όσο αναφορά για άλλα lives έχουμε σκοπό να ανέβουμε το καλοκαίρι στον Τύρναβο στο Arm Your Desires και επίσης μας έχουν πει για Θεσσαλονίκη, χωρίς βέβαια να είναι ακόμα τίποτα σίγουρο.

Ευχαριστούμε παιδιά! Να είστε καλά και καλή συνέχεια!

Α.Μ: Να είστε καλά και εσείς. Καλή και δυναμική συνέχεια στον 105 FM. Είναι σημαντικό να ορθώνουμε αδιαμεσολάβητα την φωνή μας απέναντι στον οχετό προπαγάνδας των ΜΜΕ.

Advertisements

About tsimenteniavavulwna

Η Τσιμεντένια Βαβυλώνα αποτελεί μιά μουσική/θεματική εκπομπή που λαμβάνει μέρος στο πρόγραμμα του ελεύθερου και αυτοοργανωμένου 105FM Μυτιλήνης. punx undead
Gallery | This entry was posted in Χωρίς κατηγορία and tagged . Bookmark the permalink.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s